Уволних студента, който би камбаната на храма "Св. Александър Невски" в деня на будителите и развя българското знаме от камбанарията. Това обяви епископ Тихон, председател на настоятелството на храма.
"Станислав Въчин няма правото да бие камбаната на храм-паметника "Александър Невски". Аз, който съм председател на настоятелството на храма, нямам право да я бия, когато си поискам. Редът е нарушен. Той е взел ключа от клисаря и се качил на камбанарията. Той беше уволнен още докато бие камбаната", заяви епископ Тихон в студиото на "Нова телевизия.

"Направих го, защото няма нищо по-нормално, според мен, в Деня на будителите да се вее знамето на България", обясни Въчин.

Като отговор на въпрос от "Ранобудните студенти" защо "Александър Невски" е бил затворен в деня на будителите, свещеникът заяви, че достъп до храма е имало по всяко време. Въчин възрази, че това не е вярно, защото пред храма е имало протестиращи.

Студентът-богослов добави, че в Деня на народните будители не е имало заради контрапротеста, който се събра пред "Александър Невски" и заради многото полиция.

"Да не би да е ваша работа да определяте дали да има молебен, или не, отвърна екпископ Тихон. - Имаше момент, в който и тримата поддякони бяха уволнени, защото закъсняваха. Те трябва да се научат на ред. Единият от тях е хирург в "Пирогов".

На въпрос дали Българската православна църква и епископ Тихон се страхуват заради протеста и окупацията, свещеникът отговори, че вече е на 68 години, животът му изтича и няма от какво да се страхува.

Въчин добави, че е отстранен заради биенето на камбаната и е готов да си понесе отговорността, но посочи, че "други" не са били отстранявани за по-големи нарушения – например нерегламентирани кръщенета.

Епископът отвърна, че не може да отстрани някого при първо нарушение – и веднага уточни, че Въчин неколкократно е закъснявал, на което студентът отвърна, че това се е случило веднъж и то наред с други служители на храма.

"Ако утре освободят Въчин от Богословския факултет и това ли ще е политическа репресия? Има 12 двойки", каза Тихон. Въчин веднага отговори, че не е вярно и че не си е взел само два изпита.