Фалит грози областните болници в страната, ако лечебната дейност в тях продължава да бъде само частично заплащана. Това обявиха директори на държавните лечебници, които се събраха във Велико Търново, за да дискутират финансовите трудности. В момента не се заплаща 33% от лечебната дейност, стана ясно от заседение на Националното сдружение на областните болниците.

Според председателя на организацията д-р Иван Светулков, който е и шеф на областната болница в Търговище, в държавните здравни заведения са лекувани 40% от всички пациенти с хоспитализация, но изплатените пари са само 20% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за болнична помощ. „На 100% са недофинансирани клиничните пътеки за педиатрията, неонатологията, инфекциозните болести, които ги няма в частните болници. Пациентите без здравни осигуровки също са наш гръб. Дейността над лимита по пътеките се плаща с два месеца закъснение", коментира д-р Светулков, цитиран от "Преса". Според него областните лечебници няма да затворят врати, но ще продължат да трупат загуби. Колегите му пък изразиха притеснение, че скоро няма да могат да си плащат тока, водата, лекарствата и медицинските консумативи.

Критика към политиката в сферата на здравеопазването отправи и директорката на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. Тя предупреди, че текучеството на лекари ще се засили, а и сега има специалности само с по един специалист и посочи като пример патоанатомията. Тежко остава положението и в центровете за спешна помощ. „Един лекар да напусне и няма да можем да си правим графиците", коментира д-р Савчева.

Областната болница във Велико Търново за първа година пък отчете загуба. За 2013 г. финансовият ѝ баланс е отрицателен с 296 000 лева. Данните изнезе изпълнителният директор д-р Стефан Филев. За 2012 г. най-голямото здравно заведение в региона бе с печалба от 229 000 лева, а за 2011 г. - с 350 000 лева. Две са основните причини за отрицателния финансов резултат, посочи д-р Филев. От една страна платените клинични процедури от Здравната каса са били три пъти по-малко като сума спрямо 2012 г. и болницата е получила с 1,1 милион лева по-малко за дейността си. От друга страна, предишното ръководоство неправомерно е увеличило заплатите през септември 2013 г., като в резултат на това разходите са се увеличили с почти 1,3 милион лева.