Политическите сили в парламента подкрепят предложението на БНБ за затвор на разпространителите на неверни слухове за банковата система. Необходимите промени в Наказателния кодекс могат да станат факт не по-рано от две седмици. Това каза пред БНР председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев.

"След като липсата на превенция допусна такава атака, би трябвало сега да подходим по този начин, за да успокоим нещата и за да има ред в тази система. И в Европа, и в САЩ тези неща се наказват. Хората там разбират, че трябва да пазят банковата система, защото това са парите на всички хора и стабилността и устоите на държавата", заяви Цонев.

Вчера Българската народна банка поиска създаването на нов текст в Наказателния кодекс, който да преследва със затвор от две до пет години разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банки или финансови институции, които могат да доведат до паника сред населението.
Кризата в КТБ не е предизвикана от изтегляне от сметки от държавни фирми,
категоричен беше Цонев.

"На срещата при президента беше докладвано дали държавни фирми са теглили средствата си масово от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт. Няма такова теглене, извън лимита от 25%, който трябва да е в една банка. Онова, което е предизвикано в КТБ, не е от теглене на средства от държавните фирми", уточни Цонев.

Одитът в КТБ, който ще покаже кой е теглил пари от банката, ще бъде готов до края на седмицата, каза още председателят на бюджетната комисия.
Според Йордан Цонев Комисията за финансов надзор е била на мястото си, а действията й са били безкомпромисни.