Има много оплаквания към ръководството на Държавен фонд "Земеделие". Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Греков каза, че на заседанието на УС на Държавен фонд "Земеделие", което е свикано за 3 юли, ще поиска оставките на ръководството на фонда. "Ако са достойни хора, трябва да ги получа", категоричен бе земеделският министър. Той подчерта, че най-важният въпрос, който стои на дневен ред за ДФЗ е разпределението на над 60 млн. лева, които земеделските производители трябва да получат. 4 млн. лв. от тях ще отидат за компенсиране на загубите при пропадналите от наводненията площи.

Греков обясни, че има реална възможност заседанието на УС на ДФЗ да не се проведе и ако то отново бъде отложено, това означава че пред следващите два месеца производителите няма да могат да получат предвидените средства.

"Не е важна оставката нa един или друг, а хората да си получат парите, тъй като все още не се раздадени компенсациите за миналата година и това го бавим вече 1 месец", обясни Греков.

Той увери, че Агенцията за борба с градушките няма да остане без средства и ще й бъдат отпуснати 2,5 млн. лeвa. "Взели сме предварително ракетите за третиране на облаци и няма опасност да се получи недостиг на средства", подчерта земеделският министър.

По отношение готвения протест от ветеринарните лекари Греков коментира, че няма опасност от такива. "Миналата година не са извършвани елементарни профилактични действия, а по-скоро такива, които са свързани с административни услуги", каза още Греков.

Земеделският министър откри изложение на биохрани, произведени от 4 ферми в Западна и Централна Стара Планина. В двора МЗХ бяха подредени щандове с овче сирене, биволско кисело мляко, вина и пчелни продукти, а известният кулинар Ути Бъчваров приготви горски говежди кебап.