"Трудно ми е да давам оценки за една година какво се случва - нека хората ме оценят. За образованието направихме много. Не успяхме да въведем Закона за средното образование. Всички програми, които бяха сложени на страницата на министерството, родители и учители ги отхвърлиха. Ние трябваше да ги променим основно", каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред Би Ти Ви.
Най-чувствителната тема е образованието, защото няма семейство без ученик, отбеляза тя.
"Идеята за един учебник беше одобрена и от родители и експерти. Когато казвате, че учебникът е труден и неразбираем, не е виновен МОН, а издателствата", категорична е Клисарова.
"Ние обявяваме конкурс, след което одобряваме, но за съдържанието на учебника отговаря друг. МОН одобрява 3 учебника, които финансира. Конкурсното начало и конкуренцията не е нарушена, защото участват различни авторски колективи", обясни министър Клисарова.
По думите й корупционните практики съществуват, но се цели заобикалянето им.
Хонорарът за написване на учебник е 136 хил. лв., взима го един човек. "При единния учебник ще има прозрачност. Този авторски колектив, който спечели, се публикува на страницата на учебника. Той се подготвя от учители, които знаят кое е по-трудно за децата. Ако има забележки от родителите, е възможно да се нанесат корекции", отбеляза тя.
Тежестта на раниците също би могла да намалее,
ако се въведе този учебник, смята Клисарова.
Клисарова подчерта, че голямото постижение в образованието е въвеждането на професионалното образование.
В репортаж беше показано как се купуват отговори от матурите преди изпита. Образователният министър потвърди, че знаят за такива случаи и двама служители вече са били заловени по тази схема. Клисарова отрече тези хора да са служители в МОН. Тя обяви, че разследващите органи работят и по случаи за продажба на дипломи в интернет.