Британският вестник Индипендънт публикува материал на Шарлот Макдоналд-Гибсън под заглавие "Човешката бомба със закъснител в България – сирийската криза се стовари върху най-бедната страна от ЕС".

В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла не е нещото, заради което тези хора са рискували живота си, прекосявайки планините.

Сирийските бежанци в България де факто носят послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика по предоставяне на убежище на бежанците за идния юни и които се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан. Но България доказва противното. Сирийската война изглежда нескончаема и хората искат по-постоянни жилища от палатките в пустинята. Близо 8000 мъже, жени и деца пристигнаха в България досега, което е с 2000 повече в сравнение с имигрантите от миналата година.

И тези хора не планират да се устроят тук, посочва изданието и цитира бежанци, които казват, че няма начин да останат в България, защото условията са лоши и че искат да стигнат Германия или Австрия.

Никой от бежанците от Сирия нямал намерение да остава в България, цитира Индипендънт Мазен Мустафа, който иска да стигне до Германия или Австрия:"Виждате какво е положението тук, много е лошо. В момента, в който ни издадат документи за пътуване, ще си тръгнем оттук".

Само през тази година в България са пристигнали 8 000 бежанци, четири пъти повече, отколкото през 2012 г.

Макдоналд-Гибсън припомня, че в Европа призивите за хуманност се увеличиха неимоверно, след като през октомври 330 сомалийски и еритрейски бежанци се издавиха край италианския о. Лампедуза. Но припомня, че с оглед на перспективите при изборите за европарламент през май 2014 г. редица евроскептични партии да се представят добре, дебатът за съдбата на бежанците не е популярен в политическите среди на Стария континент. Правозащитните организации искат ЕС да предостави повече законови начини за търсещите убежище да намерят безопасно място без да рискуват живота си.

Една от причините в България да пристигат по около 100 сирийци на ден е това, че през миналата година Гърция приключи с изграждането на стена по по-голяма част от сухопътната си граница с Турция.

България се присъедини към исканията на Малта и Италия за получаване на повече финансова помощ от страна на ЕС за бежанците, чийто брой до края на годината може да достигне 11 000. Европейски представители казват, че спешни средства и логистична подкрепа ще бъдат на разположение, но добавят, че тези страни трябва сами да изпълнят международните и европейските си задължения относно предоставянето на убежище.

Индипендънт цитира Илиана Савова, директор на Българския хелзинкски комитет, която критикува българските власти за това, че не са предвидили напливът от сирийски бежанци. Тя предупреждава правителствата на съседните ни страни да не допускат същата грешка като колегите си в София.

В статията се представят условията в един от българските центрове за настаняване на бежанците.

Според европейските закони страните членки трябва да гарантират достоен стандарт на живот на хората, които търсят убежище. Спането на походни легла заедно с още 50 души в една стая не изглежда да предлага много достоен живот. А жените от консервативни мюсюлмански семейства трябва да споделят стая с мъже, които не са техни роднини. Някои хора спят на одеяла на твърдия под в коридора, пише вестникът.