Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че прекратява примирието в Източна Украйна, а часове по-късно украинската армия обстрелва с авиация и артилерия позиции на проруските сепаратисти в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Решението беше обявено часове, след като изтече срокът на спирането на огъня, но очакванията бяха след него да се стигне до мирни преговори.

"Ще атакуваме и ще освобождаваме земята си. Решението да не продължим спирането на огъня е нашият отговор на терористите, бойците и мародерите", се казва в изявлението на украинския президент, цитирано от Ройтерс.

Киев обвиняваше бунтовниците в многобройни нарушения на примирието. Според украинското външно министерство от обявяването на спирането на огъня на 20 юни са били убити 27 украински военнослужещи. ИТАР-ТАСС твърди, че Украйна също го е нарушавала, като са обстрелвали с артилерия и от миномети селища в Донецка и Луганска области. При такъв обстрел загина и операторът на руската телевизия Първи канал Анатолий Клян.

Решението за спиране на примирието е било взето след състояло се снощи заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изявлението на Порошенко, който е и върховен главнокомандващ.

Порошенко заяви, че Киев е готов във всеки момент да се върне към режима на спиране на огъня, когато види, че всички страни в конфликта изпълняват основните точни на мирния план.

Спирането на огъня влезе в сила на 20 юни и първоначално беше за срок от една седмица. Миналия петък украинският президент удължи срока му със 72 часа, до 22 часа на 30 юни.

Вчера вечерта, преди да изтече срокът на споразумението, се състоя поредният телефонен разговор между руския лидер Владимир Путин, френския президент Франсоа Оланд, канцлера на Германия Ангела Меркел и украинския лидер Петро Порошенко. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че лидерите са се изказали за скорошно организиране на трети кръг от консултации между Киев и представители на Югоизтока. По-късно руският външен министър Сергей Лавров разясни, че по време на телефонния разговор Путин е предложил на руските гранични пунктове с Украйна да бъдат разположени украински граничари и наблюдатели на ОССЕ, предаде ИТАР-ТАСС.