Уискито е полезно само в умерени количества и бих призовал за отговорната му консумация, заяви в интервю за БГНЕС Джон Кешман.

"Винаги съм казвал, че уискито не е нещо, което правиш днес и продаваш утре. Доброто ирландско уиски например трябва да отлежава поне три години. Така че ние произвеждаме уискито бавно и се надяваме клиентите да му се наслаждават бавно. Това не е напитка, с която може да се злоупотребява, не е напитка, която може да се погълне наведнъж. Просто трябва да налеете уискито в чашата си и да го пиете на малки глътки. Ако правите това, няма да имате проблеми на сутринта", казва Кешман. Той е в уиски индустрията повече от 14 години, а от 2006 г. се присъединява към най-старата дестилерия в света Kilbeggan. Кешман непрекъснато пътува по света, за да участва в обучения и фестивали в Европа, САЩ, Канада, на които представя ирландското уиски. Сега той е в България за второто издание на Whiskey Fest Sofia, в рамките на който ще води два майсторски класа.

"Като глобален посланик на ирландските марки уиски моята основна роля е да образовам хората за тази напитка. Хората от цял свят или са пробвали ирландско уиски, или не са. Винаги има възможност да се научат нови неща. Ако човек пие уиски за първи път, искам да го подготвя за това какво да очаква. Ако пък е човек, който вече е пил ирландско уиски, може би е опитвал други марки. За мен това е възможност да ги образовам за това какво предлагам аз и да им показвам, че ирландското уиски може да бъде точно толкова разнообразно и с добро качество, колкото шотландското", разказва Джон за ролята си на глобален посланик на ирландски марки уиски.

Той препоръчва на хората, които за първи път пробват уиски, да не се нахвърлят веднага на силния, опушен, сложен малцов скоч. "Ирландското уиски е идеалната първа стъпка в света на уискито. Защото като цяло то е по-гладко и по-меко от останалите видове уиски по света. Причината е, че просто са произведени в Ирландия, където лятото не прекалено горещо, а зимата не е прекалено студена. Заради този умерен климат уискито е по-меко от тези в другите части на света", разкрива Кешман. Именно Ирландия се смята за родината на уискито. "Идеята за модерната дестилация се появява на територията на днешните Иран и Ирак, но през седми - осми век ирландските монаси, които напускат родината си, за да разпространяват християнството, откриват дестилацията, пренасят я в Ирландия и започват да дестилират в родината си. По-късно, заради близкото разстояние монасите създават манастири в Шотландия, пренасяйки всичките си знания и умения там", разказва Джон. Той не смята, че има идеално време от деня за изпиването на първата чаша уиски, но все пак препоръчва това да става след 17 ч. "Не мога да кажа на хората кога да започнат да пият уиски, както не мога да им кажа и как да го пият. Аз се наслаждавам на уискито главно вечер, може би когато съм у дома, докато седя пред телевизора и гледам футбол или ръгби. Когато ходя на мач пък си вземам една бутилка, за да се стопля. Така че няма идеално време да пием уиски, това което прави уискито толкова съвършено, е насладата, споделянето му с приятели. Просто се забавлявайте и се наслаждавайте на уискито", призовава Кешман.

За разлика от виното, отлежаването на уискито спира след изваждането му от бъчвата. Така, ако едно уиски е отлежавало осем години в бъчва, след десет години то няма да е 18-годишно, а ще си остане 8-годишно. Възрастта на уискито след изваждането му от бъчвата остава неговата възраст до края на живота му, обяснява специалистът.

Сред участниците на фестивала тази година е и Дан Прайсман, който има собствен блог, посветен на уискито, Bitters & Twisted. За известно време той живее в САЩ, благодарение на което научава много както за уиски марката Four Roses, така и исторически факти и митове за бърбъна като цяло. "Много от историите за бърбъна вероятно не са верни, но те са се превърнали в част от историята на това питие. Смята се, че пасторът Илайджа Крейг е първият човек, който слага уискито да отлежава в опушени бъчви. Той правел това, за да стане питието му по-добро, като за целта си набавял съставки от САЩ и от цял свят. Много от съставките имали доста силен аромат. В бъчвите той изгарял съставки с аромат на риба, тютюн или каквито други транспортирал и поставял вътре уискито. Така че Крейг е първият човек, който оставя американското уиски да отлежава в бъчви. Дали това е истина или лъжа, никой не знае, но е една интересна история", разказва Прайсман. Той категорично смята за мит твърденията, че уискито е питие само за мъже. "Все повече жени пият уиски, наслаждават му се в коктейли, в миксове. Мисля, че нещата много се промениха в последните пет години и сега все повече жени пият уиски", казва той. А на въпроса как би продължил изречението "Доброто уиски е.." Дан отговори: " Това в моята чаша".

Може би най-екзотичният щанд тази година е на японски марки уиски. Сред познавачите на този вид уиски е инж. Тодор Ангелов. "Японците произвеждат уиски от 1926 г. и думата при тях винаги е била перфекционизъм – от зърното до чашата. Всичко се изпипва – бутилката, която е разделена на 24 като часовете на деня, етикетът – направен от оризова хартия, която е изпрана, технологията, която тръгва от Шотландия. Първият човек, който е правил уискита в Япония, е създателят на компанията Сънтори. Той поканил хора, които са стажували в Шотландия. Разбира се, трябва да има и малка закачка в технологията. Японците имат прекрасен сливов ликьор и това е една от техните тайни при отлежаването в т. нар. последна бъчва. Затова уискито е уникално. Има и още нещо. В Лондон всяка година се провеждат две големи изложения. Над 60% от наградите се печелят от японски уискита, така че си заслужава да бъдат опитани", категоричен е инж. Ангелов.

Whiskey Fest Sofia 2013 включва над 50 уиски марки, лимитирани серии и изтънчени вкусове от Америка, Ирландия, Шотландия, Япония и Тайван. Събитието се провежда в хотел "Шератон" от днес до неделя и обединява всички вносители и дистрибутори на уиски марки за България, чиято мисия е създаването на уиски култура у нас. Най-продаваното уиски в САЩ през 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век, скоч номер едно в света, както и уиски, създадено с истински ирландски мед, са сред акцентите на Whiskey Fest Sofia 2013.