Здравето не означава просто здраво тяло, а да имаш и щастлива душа, а йогата дава точно това - радостен дух в здраво тяло, каза йога инструктурката Камлеш Барвал.

Тя е координатор на програмата Шри Шри йога, която в момента се радва на изключителна популярност в цял свят. "Практикувам йога от 16 години, запознах се с йогата, когато бях в университета. За мен йогата е живот. Да живея живота пълноценно е йога, да имам възможност да оценявам всеки момент от живота си е йога, да бъда тук, в този момент, е йога за мен, да имам възможност да бъда във всеки един момент в моя живот е йога. Йогата за мен е да имам възможност да оценявам това, което животът ми дава и в същото време да бъда щастлива без никакви външни стимуланти, да имам възможност да съм щастлива, без да има нужда хората да идват и да ми казват колко съм добра или каква съм, да съм щастлива такава, каквато съм, да съм в това състояние на смайване от всичко – какъв е човекът срещу мен, каква съм аз, какво е всичко около нас, дори да се изумявам от това как хората могат да бъдат толкова лоши понякога и в същото време как могат да бъдат толкова добри. Всичко това за мен е йога", споделя красивата индийка.

Тя казва, че йогата означава да живееш живота си пълноценно и да можеш да разцъфнеш във всичко, което правиш. Поради това няма разлика в знанието и основата на различните видове йога, те само се представят по различен начин. "Шри Шри йога се представя по много лек и радостен начин. Това е комбинация от древно знание и древна мъдрост. Шри Шри йога е нещо древно, но в същото време се вписва в днешното общество. Това е знание, което всеки може да приложи и да направи живота си по-добър. Шри Шри йогата идва от моя учител Шри Шри Рави Шанкар, който е много мъдър и същевременно много невинен, като дете. Той достига до всеки човек по много личен начин, хора от всички култури и етноси могат да се свържат с това знание по лесен начин и това знание се отразява в курса Шри Шри йога. Всеки може да практикува този вид йога и да живее по-щастливо", допълва Барвал.

Като координатор на програмата тя е пътувала много по света и споделя, че хората винаги са били много мили с нея. "Дори когато съм била на места, където хората първоначално не са много отворени към йогата, съм имала щастието отношението им да се промени. Пътувала съм навсякъде. Била съм от Югоизточна Азия до Русия, Европа, Близкия Изток. Имам невероятна обратна връзка от хората и всички са ме посрещали добре. Мисля, че знанието е универсално. Умният човек винаги ще е отворен да приеме и получи ползите от всяка част на света. Виждам мъдрост в днешния свят, което е много добре", отбелязва тя.

Барвал обяснява, че има много дълбока връзка между тялото, ума и дишането. "Забелязали ли сте, че когато човек е тъжен, диша по друг начин, когато е щастлив, вдишването става по-дълго от издишването. Всяка емоция и умствено състояние има кореспондиращ ритъм на дишане. По същия начин това влияе на тялото. Тези неща са много тясно свързани, а йогата е науката да използваш дишането, за да излекуваш тялото и ума. Ако си ядосан, дишането се променя и след известно време получаваш главоболие. Йогата учи как да промениш дишането си, така че да не се ядосаш и тялото ти да не се разболява. Тази наука на холистично здраве е йога", казва индструктурката.

Тя беше в България за трети път и сподели, че страната ни е отворена към йогата. "Хората обичат йога, аз обичам духовността тук, чувствам се по-добре всеки път и наистина се наслаждавам", отбелязва Барвал. "Ще науча участниците на някои йогически практики за това как да се свържат със себе си, със своя Аз. Те помагат да осъзнаем кои сме ние, свързват ни с нашата действителност, която е щастие, мир, радост. По природа ние сме мирни, щастливи, любящи. Но заради стреса в нашия начин на живот и околната среда сме забравили нашата природа. В своите курсове се опитам да помогна на хората да си спомнят кои са те", разкрива тя.