Прокуратурата ме обвинява, че не съм спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно.

Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това заявява зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в съобщение, изпратено до медиите. Цветанов представя и кратка ретроспекция на случая.

"След задържането на Орлин Тодоров, същият е отстранен от длъжност и е образувано дисциплинарно производство. По спомен, по време на досъдебното производство не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание "Порицание", което аз съм наложил. Паралелно с това на Тодоров му е отнет достъпа до класифицирана информация, което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, за която не се изисква такъв достъп. Освобождаване от длъжност се налага тогава, когато служителят откаже да заеме предложената му длъжност в рамките на притежаваната му категория или подходяща вакантна такава, но същият получава в пълен размер дължимото му обезщетение, съгласно ЗМВР. В същото време Тодоров е подал заявление за напускане на МВР по собствено желание. Съгласно ЗМВР срокът на предизвестието е 30 дневен. Ограничение за освобождаване по собствено желание има, когато тече дисциплинарно производство, което в този случай е приключило. Другото основание е влязла в сила осъдителна присъда, което също не е налице и към днешна дата, две години по-късно. В случай, че бях влязъл в другата хипотеза, Тодоров можеше да осъди МВР за неправомерно дисциплинарно уволнение и да получи по-голямо обезщетение", разяснява Цветанов.

БГНЕС припомня, че на 1 ноември главният прокурор поиска за трети път снемане на имунитета на Цветан Цветанов. Искането е за започване на наказателно преследване заради длъжностно присвояване.

От прокуратурата посочват, че в хода на разследване са събрани доказателства, че Цветанов е извършил престъпление - длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв. Парите са от бюджета на МВР и са присвоени в полза на Орлин Тодоров. "В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч", посочват от прокуратурата. Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

До момента главният прокурор на два пъти поиска имунитета на бившия вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ. Първият път бе заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. По него Цветанов вече е обвиняем за т. нар. допустителство по служба.

За втори път главният прокурор поиска имунитета му заради това, че е отказал да подпише СРС-та, именно заради разследване срещу Орлин Тодоров. Това дело срещу Цветанов вече е в съда.