"Много малко вероятно е в морето да се заразиш с хепатит А по няколко причини. Първо, там той е в много малко количество. Второ, силното слънце убива вируса и досега няма описан случай на епидемия от морска вода. Трето, вирусът трябва да проникне в организма, той не преминава през кожата. Моля да не се тиражира това, защото ще отблъсне туристите от нашето Черноморие”, обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Коментарът му бе по повод на появилата се информацията за хепатит А в морето, за което алармираха лекари след наводненията във Варна.

"Игнорират се инфекциозните заболявания у нас. Мисли се само за хроничните заболявания, докато инфекциозните се лекуват за кратко. Именно затова не се обръща внимание на тях”, допълни Кантарджиев.

"60% от всички случаи на остър хепатит А в Европа са в Румъния и България. До колко е възможно човек да се зарази, къпейки се в морето, колегите ще кажат – вероятно не е възможно”, коментира от своя страна хепатологът проф. Красимир Стоянов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Той посъветва, след като излезем от морето, да се изкъпем на душовете. Добре е да се мият ръцете преди всяка консумация на храна на плажа. Личната хигиена трябва да се вдигне на много високо ниво, поясни проф. Стоянов.

Д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция във Варна, също коментира състоянието на морската и питейната вода в след бедствието в "Аспарухово”.

"Не бива да изключваме риска от чревни инфекции. Зачестихме взимането на проби и за питейна, и за морска вода. От морската вода пробите ще бъдат отчетени в петък. Рискът е предвидим и лечебните заведения са готови да диагностицират”, коментира д-р Станева.