Стотици посрещнаха първото юлско утро на българското Черноморие.
Слънцето огря морето и множеството, събрало се на Камен бряг за посрещането на Джулая с култовото парче, заедно с Лоутън, който за поредна година бе у нас. По думите му Камен бряг е най-доброто място за посрещане на изгрева.
12-часов концерт предшестваше посрещането на Джулай на централния плаж на Бургас. Ясното и тихо време напълни с ентусиасти моста и терасите на морското казино, а запалени огньове пресъздаваха духа на Джулая. Бургазлии видяха в изгрева свобода и ново начало.
С големи концерти южното слънце посрещнаха на още две места по Черноморието - в Созопол и Ахтопол. Джулай морнинг в Ахтопол е с водещ Дичо и хедлайнери "Черно фередже" заедно с още много банди.
Джулая посрещнаха и в Слънчев бряг.


Десетки се събраха и на хижа "Алеко", за да посрещнат изгрева на първоюлското слънце.
То изгря в 5.56 ч. и бе посрещнато с възторг от всички, които останаха в планината въпреки студеното време и нощния дъжд. Въпреки че нямаше сцена с изпълнителите, които трябваше да свирят при посрещането на изгрева, това не попречи на настроението на събралите се.
По традиция в Перник Джулаят се посреща на крепостта Кракра, където до изгрева свирят рок групи.
Първоюлското утро посрещнаха и на Гребния канал в Пловдив.
За първоюлското слънце се казва, че всеки сам трябва да изпита усещането на невероятната енергия, която носи то. Тя описа чувството, като „че си господар на света", когато те огряват първите лъчи. Други пък казаха, че за тях изгревът на първоюлското слънце е като „бягство от банковата криза". Изгревът изкара голяма група хижари навън, които се снимаха, за да запечатят мига.
Посрещането на Джулай морнинг в България е уникално поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнало като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая Хийп".
Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. Тази традиция е останала жива и днес, макар и символиката й вече да е променена. „Джулая" пак зарежда хората с енергията на оптимизма и с чувството на опиянение от свободата, което първите слънчеви лъчи донасят.