Европейският съюз (ЕС) ще намали от 1 юли с над 50% пределните цени за изтегляне на данни от интернет: от 45 на 20 евроцента/мегабайт (MB).

Така още повече ще поевтинее използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато гражданите пътуват навсякъде в ЕС.

По-конкретно това означава, че футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни отколкото през предишното първенство 2010 година. Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, този роуминг нарасна неимоверно. Телефонните разговори и текстовите съобщения също ще поевтинеят.

Нещо повече: от 1 юли 2014 г. нататък доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да направят специална оферта за роуминг на своите клиенти преди тяхното пътуване и да им позволят, когато това е възможно, да изберете местен доставчик на мобилни услуги (като роуминг на данни, електронна поща, онлайн четене на новини, качване на снимки в интернет и онлайн гледане на видео) в държавата, която ще посетят. Така европейците ще могат да сравнявате офертите за роуминг и да се възползват от по-привлекателни оферти и цени, докато са в чужбина.

Но това не е всичко: Европейската комисия разработва нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг. Предложеният от Комисията регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка.

От комисията напомнят, че таксите за роуминг бяха на най-високото си равнище преди години и започнаха да спадат, след като от 2007 г. ЕС предприема действия за тази цел. В резултат от тези действия таксите за роуминг услуги през 2014 г. са с 80—90% по-ниски в сравнение с 2007 г.

Проучване на ЕК сред 28 хил. европейци показва, че телекомуникационните компании ще спечелят още 300 милиона клиента, ако премахнат таксите за роуминг.

Резултатите сочат, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.

Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS) вместо да плащат за телефониране. Хората, които отивайки в друга страна, изпращат текстови съобщения, са малко повече от тези, които телефонират от там: двама от всеки 10 ползватели биха използвали телефона си в чужбина за изпращане на текстови съобщения в същата степен, както в собствената си страна. Една четвърт от пътниците никога не изпращат текстови съобщения, когато отидат в друга страна от ЕС.

28% от лицата, пътуващи в рамките на ЕС, изключват своя мобилен телефон, когато отидат в друга страна. Само 8% от пътуващите използват своя телефон в чужбина за телефониране в същата степен, както в собствената си страна. Трима от всеки 10 ползватели никога не телефонират по време на пътуване в друга страна.