Вдовицата на Илия Павлов - Дарина Павлова сложи край на спекулациите кой е наследил огромното наследство на Павлов.

Тя подаде декларация по закона „Цонев-Пеевски“, регулиращ дейността на офшорните фирми у нас. От нея става ясно, че действителни собственици на лихтенщайнската компания Пи Еф Ейч Си са Дарина Павлова, двете й деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов, съобщава „Преса“.

Точните им дялове не се споменават. Чрез офшорката наследниците на Илия Павлов притежават мажоритарния пакет в ценно портфолио от хотели. В това число са: грандхотел „България“ на жълтите павета в София, грандхотел „Варна“, хотел „Интернационал“ в Златни пясъци, хотел „Рила“ в Боровец, курортът „Парадайз бийч“ между Свети Влас и „Елените“, хотел „Арбанаси палас“. Под техен контрол са и ски съоръженията в Боровец, както и бившата резиденция на Тодор Живков край Приморско - „Перла“.

Регистрираната в Лихтенщайн Пи Еф Ейч Си в повечето случаи притежават между 83 и 87% от тези имоти. Останалите проценти са на щатската компания „Зайтгайст венчърс“, за която се смята, че е собственост на Бояна Попова – дясната ръка на Илия Павлов и един от най-доверените му съветници в холдинга „Мултигруп“.

Според учредителния договор на „Зайтгайст венчърс“ управители са Бояна Попова и Милена Ферер, също бивш директор в „Мултигруп“.

От наследството на Илия Павлов най-успешно действа обновеният и разширен хотел „Интернационал“ в Златни пясъци. През 2013 г. фирмата-стопанин отчита 20,9 млн. лв. приходи спрямо 10,4 млн. лв. През 2012 г. най-голям дял имат постъпленията от казиното в хотела, които са 14,2 млн. лв. за 2013 г.

Варненският „гранд“ също се управлява добре – 15,5 млн. лв. Приходи за 2013 г., както и хотел „Рила“ в Боровец – 7,8 млн. лв. Грандхотел „България“ не работи от години с изключение на сладкарницата на партера и още няколко зали.

За територията около резиденция „Перла“ също има мащабен проект за ваканционно селище, но изграждането му още няма зелена светлина.