Сърдечни, но не лесни отношения между двама "опърничави" мъже - политикът Вили Брант и неговия най-голям син проф. Петер Брант.

Издателската програма "Световният гамбит" на издателство СиВас Консултинг подготви за печат българското издание на книгата "С други очи. Опит за представяне на политиката и личния живот на Вили Брант". Преводът на книгата е от Майя Стефанова. Нейният автор проф. д-р Петер Брант e ръководител на Катедрата по най-нова история на Университета в Хаген и директор на Института по конституционно правни науки. Той си спомня за своя баща и политик, който през 80-те години е една от най-оспорваните личности в Германия. Книгата има точна документална основа и проследява годините, в които заедно с Конрад Аденауер и Хелмут Кол, Вили Брант е един от най-значимите германски канцлери.

Според неговия син противоречието между националния патриот Брант и убедения европейски федералист Брант е само привидно. Още в изгнание той вижда бъдещето на континента в икономическо и политическо обединение. За него нацията е пропита от ценности и чувства, с общо съзнание и начин на общуване. Но суверенната национална държава от стария вид не би трябвало непременно да бъде съхранена. Той е готов да я замени за здраво свързана "Европа на народите", нещо като Съединени щати на Европа, в която всяко отделно държавно образувание ще запази своя национален характер...

Издателската програма "Световният гамбит" включва книги от или за личности и събития от световната политическа и икономическа сцена, които са оказали изключително влияние върху международните отношения.