17-годишната Йолина Добрева от Шумен стана победител в конкурса "Да създаваме заедно европейски проекти".

Днес в Министерски съвет се състоя официалното награждаване на победителя в националния конкурс за младежки проект, предаде репортер на БГНЕС.

Европейският проект на Йолина е на тема "Талантът ни стимулира да учим" и е по новата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". По него се предвижда да се създаде център, който да стимулира деца, които имат таланти и тези, които са в риск от отпадане от училищната среда. Младата участничка дори е измислила къде да се помести центърът - в необитаемото 5-то училище в Шумен. Тя се надява община Шумен да спомогне с парична помощ за реализирането на проекта и в реалност.

Началото на инициативата "Да създаваме заедно европейски проекти" бе поставено преди три месеца. Получени са над 70 проектни предложение по всички оперативни програми. Най-голям интерес има към ОП "Региони в растеж" и ОП "Развитие на човешките ресурси". На трето място е ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". В конкурсът участваха най-много ученици, студенти, както и безработни млади хора.

За нас най-важният резултат не са числата, а това, което стои зад тях. Нашите очаквания са в обозримо бъдеще те да бъдат двигател на европейското развитие за нашата страна, заяви Гергана Минева, директор на дирекция "Информация и системи за управление на средствата от Европейския съюз".