Международно трио от астронавти подкара капсулата за приземяване "Союз" от модул Рассвет до модул Звезда на Международната космическа станция /МКС/, съобщи наземният контрол на мисията.

Екипажът в състав руския командир Фьодор Юрчихин и инженерите Карън Найбърг /САЩ/ и Лука Пармитано /Италия/ извършиха рядко срещаното упражнение в момент, в който МКС гледаше към земята. Обиколката – последната подобна е извършвана през юли 2010 г. - беше нещо като генерарлна репетиция за пристигането на 7 ноември на новият екипаж на МКС, който ще донесе със себе си една от факлите, с които се пренася олимпийският огън за зимната олимпиада в Сочи, която ще се проведе между 7 и 23 февруари идната година. С новото попълнение, което ще пристигне – Рик Мастрачио от НАСА, японецът Коичи Уаката и командирът на руския кораб "Союз" Михаил Тюрин, за първи път на борда на МКС ще се събере екипаж от деветима астронавти.

От наземния контролен център добавят, че астронавтите Котов и Рязански ще извършат символична космическа разходка с олимпийския факел на 9 ноември. Капсулата "Союз" стои на док на МКС и се използва от астронавти за завръщането им на земята.