Летище Кандахар в Афганистан беше подложено на ракетен обстрел. Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети.

Летището, което се охранява и от български бойци, е било обстрелвано вчера, 29 юни в 13.45 часа местно време - 12.15 ч. българско време, съобщиха днес от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Вчера стана ясно, че талибани са обстрелвали с ракети базата на НАТО в Кандахар. По същото време там бе и министър-председателят на Румъния Виктор Понта. Още вчера се знаеше, че няма пострадали. Румъния изпрати през 2002 година 1,7 хиляди военнослужещи за участие в контингента на НАТО.

БГНЕС припомня, че в Афганистан към момента е най-многобройната мисия на българската армия. Там бойците ни участват в мисията на ISAF, която е в отговор на терористичните атаки, извършени срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Тогава започва формирането на широка международна коалиция за противодействие срещу заплахите на тероризма.

В операцията на НАТО ISAF в Афганистан участват около 50 държави, с около 130 000 души. След срещата на върха през месец май 2012 г. започна трансформация на участието на международните сили в Афганистан с преместване на фокуса от типично бойните операции. В процес е предаването на отговорността по сигурността в страната на Афганистанските сили за сигурност, който процес се очаква да приключи тази година. У нас също беше приета Стратегия за промяна на участието ни в Афганистан. Тя предвижда поетапното ни изтегляне от там до края на 2014 г.

Преди три дни на тържествена церемония бе изпратен последният, 27-ми български контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Той ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев. Помощник национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милен Гегов. Командир на ротата за охрана на вътрешната зона на летище "Кандахар" е майор Руслан Колев.