Районният съд в Кърджали осъди условно с 5 години изпитателен срок мъж, който за кратко време натрупал цяло състояние чрез телефонни измами по сценария "внукът уби дете при катастрофа, нужни са пари", като се представял за прокурор или полицай.

Чудовищната серия от престъпления шлосерът с инициали Р.Ю.Р. от частната фирма "Арт метал-07" ООД разигравал в периода от 20 февруари – 3 април 2013 г., като успял да заблуди 10 души и да прибере пари и златни бижута на обща стойност 25 480 лева. Между 1000 и 5000 лева варирал "хонорарът" на измамника за съдействието, което обещавал на наивните хора по телефона. В два от случаите мнимият прокурор получил семейни авоари в злато. Възрастна жена, убедена от него, че синът й е предизвикал катастрофа и е пострадало дете, предала 6 пръстена, 2 чифта обеци, 2 ланеца с медалиони, единият от които във формата на разпятие и прибавила наличните към момента 80 лева. Така жената се оказала ощетена с 2115 лева. По същия сценарий мъжът уверил друга жена за инцидент с убийство на дете на пътя, предизвикан от внука й, а тя се отплатила със 180 лева и богата колекция от златни накити на обща стойност 2 765 лева. При най-големия си удар шлосерът за минути спечелил 5 000 лева, след като измамил по същата схема дядо на внук и се представил за прокурор.

Въпреки, че съдът е определил щетите като имотни вреди в големи размери, присъдата за измамника е лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца с отложено изпълнение за срок от 5 години. Мнимият прокурор и полицай ще трябва да върне парите на всички ограбени, както и да заплати държавните такси върху размерите на гражданските искове и разноските по делата по сметката на Кърджалийския районен съд, които възлизат на почти 900 лева. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред окръжната инстанция в 15-дневен срок.