Започна шествието на студентите от различни университети. Преди това те прочетоха обръщение от името на "ранобудните студенти" към всички български граждани.

В него протестиращите честитят Деня на народните будители, който се отбелязва днес, и посочват, че са избрали да го отпразнуват по най-добрия възможен начин. Те казаха, че са се събудили и призоваха: "Събудите се и Вие".

В документа те отново повтарят исканията си и изброяват причините за своя протест. В заключение студентите заявяват: "Днес, в Деня на народните будители, ние ранобудните студенти се обръщаме към всички български граждани: Събудете се! Станете от сън! Стига търпение! Стига мълчание! Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка"

Когато стигнаха до Националната библиотека част от студентите се хванаха за ръце и застанаха около паметника на Свети Кирил и Методий.

По време на шествието, когато то стигна до отбивката за "Св. Александър Невски", възникна напрежение – полицаи бяха направили кордон и казаха, че участниците в шествието не могат да преминат, защото там има друго заявено мероприятие. По-рано тази сутрин около храма се събраха привърженици на правителството, които обявиха подкрепата си към кабинета. Служителите на реда обясниха, че няма маршрут на заявено шествие, така студенти, преподавателите и хората, които ги подкрепят продължиха към паметника на Васил Левски.