Депутатът от германския Бундестаг от фракцията "Съюз 90/Зелените" (Bündnis 90/Die Grünen) Ханс-Кристиян Щрьобел (Hans-Christian Ströbele) се е срещнал в Москва с Едуард Сноудън.

Според телевизионния канал АЕрДе(ARD), германският политик е обсъдил с разобличителя на шпионските служби в САЩ въпроса дали е възможно и при какви условия бившият служител на ЦРУ да бъде разпитан като свидетел от Главната прокуратура на Германия или парламентарна комисия във връзка със скандала около електронното проследяване, извършено от американската Агенция за национална сигурност (АНС), засегнало милиони граждани на Германия, включително канцлерката Ангела Меркел.

Сноудън е показал интерес да помогне на германската страна в разследването на дейността на АНС на територията на ФРГ. Тайният разговор между двамата е продължил около 3 часа.

Бившият служител на ЦРУ "принципно е готов да помогне на разследването", отбеляза Щрьобел в телевизионното предаване "Панорама" на германския телевизионен канал.

С подробностите Щрьобел ще запознае членовете на парламентарната комисия за контрол върху специалните служби. Той носи писмо от Сноудън до правителството на ФРГ, Бундестага и Главната прокуратура, което ще бъде предадено в петък на получателите.

"Здрав е и прави добро впечатление", споделя Щрьобел. "Сноудън даде ясно да се разбере, че знае много неща".

По данни на германските медии, обобщени от ИТАР-ТАСС, американските власти отново са се обърнали с молба към германските власти да заловят и предадат Сноудън, ако се появи на територията на Германия. Според наблюдателите такова развитие е малко вероятно в светлината на последните събития, подчертава руската агенция.