Изграждането на газопровода „Южен поток" ще даде работа на около 5 хляди души. Това изчисли икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев пред бТВ. Той посочи, че тръбата ще минава през най-бедния Северозападен район на страната.

Двете страни са се договорили при изграждането на българска територия да се ползват само български фирми и по възможност български специалисти.

„Разбира се, там където нямаме такива специалисти, ще се търсят външни", уточни Стойнев.

По думите му и БДЖ ще се облагодетелства, защото ще трябва да пренася материалите по проекта и ще трябва да работи на пълни обороти.

Министърът каза също, че по приблизителни оценки общо страната ще спечели около 5 млрд. евро от „Южен поток" до 2040 г., когато трябва да приключи изплащането на заема по тръбата.

Според Стойнев дори след плащането на вноските по главницата и лихвите, общо за периода само от дивидент в Българския енергиен холдинг ще влязат 1,5 млрд. евро. Отделно ако се добавят и данъците, таксите, работните места и т.н. общо страната ще спечели приблизително 5 млрд. евро за 22 години.

България ще вземе от руската от руската страна заем от 620 млн. евро при лихва от 4,25%.

Драгомир Стойнев определи като успех намаляването на лихвения процент, тъй като руската страна е настоявала той да е 8 на сто.

„Държавата не носи никакъв риск, няма държавни гаранции. Целият риск се носи от проектната компания. Аз лично в този проект не виждам риск", каза още Стойнев.

Като друг успех министърът отчете, че е успял да убеди „Газпром", че България като страна – членка на Европейския съюз е длъжна да даде достъп на трети страни до тръбата.