Роми нахлуха в основно училище „Васил Левски” в Габрово и хвърлиха в ужас деца, учители и персонал. Очевидци твърдят, че са станали свидетели на скандал и сбиване, но пострадали ученици няма. Общинският съвет незабавно привика директорката, за да запознае съветниците с фактите около случая.
Директорката Валентина Венкова успя да разкаже, въпреки силното си вълнение, че родител на дете от ромски произход в първи клас го видял да лежи свито на двора. Той скочил от мост върху площадката за игра, грабнал момченцето и се втурнал по коридорите на учебното заведение.

Целият ужас, преживян в основното училище, започнал с детска игра. Момчето, което е в първи клас наплюло съученик, който му отвърнал. Намирали се до вратата на игрището за футбол. То видяло баща си да минава по моста, който е точно над игрището, легнало и се свило. Според директорката това е ситуация, в която често са го виждали, когато се чувства заплашено от баща си. Ученици от четвърти клас го помолили да стане и да влезе вътре. Вероятно бащата е помислил, че над неговото дете се упражнява някаква агресия.  Директорката е категорична, че не става въпрос за етнически проблеми.

Скандалът стигна и до Общинския съвет, който провеждаше редовно заседание. Местните парламентаристи, отложиха точките в дневния ред и незабавно привикаха директорката, която ги запозна с фактите и увери, че няма пострадали хора и материални щети.