"Нека всички интелигентни българи подкрепим държавата си и банковата ни система“, за това призовават потребители в групата "Не позирай, депозирай" в социалната мрежа "Фейсбук".

Над 2500 души от цялата страна са заявили, че ще се наредят днес пред клоновете на Първа инвестиционна банка, но не да изтеглят пари, а да депозират.
Инициативата обединява граждани, които са решили да отвърнат на удара срещу опитите за дестабилизация на банковата система.
Основателят на групата Георги Миленчев приканва хората днес в 9 часа сутринта да направят своя депозит в ПИБ.

"Нека депозираме в Първа Инвестиционна Банка! Нека с пример покажем, че сме отговорни, ангажирани и загрижени за държавата и бъдещето си", призовават от групата.

В страницата на събитието вече има публикувани вносни бележки на граждани, които са вложили пари в ПИБ. Инициаторите апелират и други да последват примера им.

Участниците в събитието днес ще носят табелки и надписи “Не тегля” и “Депозирай”, за да се различават от тези, които теглят пари.
Вносителите обаче са категорични, че няма нито да агитират, нито да разубеждават останалите. Те ще изпълнят мълчаливо своята мисия и ще поднесат по едно цвете на банковите служители в знак на подкрепа заради напрежението, на което са подложени от петък след масовата банкова истерия.
"Всеки наредил се да депозира в банката отнема възможност на друг да тегли“, се казва още в инициативата.

Пред ПИБ вече има малки опашки, но не се знае дали това са хора, които искат да изтеглят парите си, или пък онези, които са решили да подкрепят банковата система.