Човечеството разполага само с десетилетие, за да въведе нови механизми, които да позволят на съществуващите видове да се регенерират.
Планетата Земя е на ръба на шестото масово измиране – събитие, сравнимо с това, което е унищожило динозаврите преди 65 милиона години, алармираха учени от Университета Дюк в САЩ. Резултатите от тяхното изследване бяха огласени по-рано този месец във Вашингтон пост.
Според професор Стюарт Пим, биолог и водещ автор на изследването, включващо данни от учени по целия свят, казва, че човешката дейност е ускорила темповете, с които биологичните видове ще изчезнат. Ускорението е около 1000 пъти, пише GreenTech.bg.
Ако не се направи радикална промяна, това без съмнение ще доведе до ново масово измиране, което напълно ще промени планетата ни. Проф. Пим посочва обезлесяването, глобалната индустриализация, замърсяването, посегателствата върху местообитанията и изчерпването на нашите океански запаси като някои от основните причини за това изчезване.
По думите на учения, човечеството разполага само с десетилетие, за да въведе нови механизми, които да позволят на съществуващите видове да се регенерират. Сравненията с ДНК данни показват, че видовете изчезват хиляда пъти по-бързо, отколкото преди появата на човешкия вид.
Макар че ситуацията наистина е бедствена и сме на път да се окажем жители на изцяло нова планета още до края на този век, ако продължаваме да бездействаме, все пак имаме и шанс да подобрим ситуацията, която сме създали. Според проф. Пим, имаме и технологията за консверация, и знанието как да защитим застрашените видове.
За целта обаче образованието ще е от съществено значение, за да се разпространи значението на устойчивостта. Ако ли пропуснем тази възможност….. е, възстановяването на планетата отнема около 5 до 10 милиона години, напомня проф. Пим.