Двама депутати от БСП, които преди десет дни гласуваха "за" забраната за продажба на земеделска земя на чужденци, сега искат Конституционният съд (КС) да отмени решението.

Това са Мартин Захариев и Димчо Михалевски, които заедно с още 17 свои колеги от левицата днес са подписали инициираното от ДПС искане до съда. Партията на Местан събра общо 36 подписа, но й бяха нужни поне още 12, за да може да сезира съда. Подписката е отворена и към нея могат да се присъединят и още народни представители. Очаква се тя да бъде внесена утре.

След като вчера официално получи становището на ДПС, тази сутрин парламентарната група на левицата се събрала преди пленарното заседание го обсъди. Депутатите решили, че няма да излязат с общо решение, а ще дадат възможност на всеки от народните представители дали да се включи в подписката.

"Решихме контролирано да дадем на ДПС нужните 12 подписа да сезиране на КС", обобщи социалист.

Мартин Захариев коментира, че се включил в подписката, защото смята, че е сгрешил при гласуването за удължаване на забраната. "Призната грешка - половин грешка", обясни решението си той.

Захариев заяви, че дори при решение на парламентарната група против даването на подписи той така или иначе щял да подкрепи ДПС.

Димчо Михалевски потвърди, че е подписал, но отказа коментар.

Сред включилите се в подписката на ДПС са също Деница Златева, Стефан Данаилов и Петър Курумбашев, които не участваха в гласуването на мораториума, както и лидерът на БСП Сергей Станишев, гласувал "против".

Решението за удължаване на забраната за продажба на земеделски земи на чужденци до 2020 г. беше взето на 22 октомври по предложение на "Атака" и мина в пленарната зала  със 171 гласа "за" на депутати от БСП, ГЕРБ и "Атака", 38 гласа "против", от които 34 на ДПС и 4 на  БСП и 12 въздържали се от БСП.