В разгара на раздора Пеевски - Василев "Булгартабак холдинг" отново е препродаден.

Стъпката е превантивна само и само собственикът да запази правото си на глас в общото събрание, след като Комисията за финансов надзор вече два месеца търси отговори на редица въпроси около холдинга, съобщава "Капитал".

Справка в австрийския търговски регистър показва, че от 26 юни 2014 г. мажоритарният пакет в компанията вече е поделен поравно между две офшорни дружества - Livero Establishment е прехвърлило половината от BT Invest на Woodford Establishment. И двете са регистрирани в Лихтенщайн.

BT Invest притежава 79.83% от "Булгартабак холдинг", които придоби при приватизацията на холдинга през 2011 г. Така двете офшорки си поделят всяка по малко под 40% контрол над холдинга. Сделката е техническа и едва ли променя нещо в ноторно известния факт (по думите на директор в КТБ), че контролът е при депутата от ДПС и неуспял председател на ДАНС Делян Пеевски, допълва "Капитал".

Сделката е станала светкавично - още на същия ден, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я разрешава и едва девет, след като бе представено искане за одобрението й. То бе подадено на 17 юни.