Пожарникарите във Варна се готвят за протест. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Причините за недоволството на огнеборците са, че численият състав на екипите им системно се намалява и на служителите се дават почивни дни с цел недопускане полагането на извънреден труд дори и при обявено бедствено положение. В същото време за ликвидиране на последиците от бедствието неизбежно се налага да бъдат прекъсвани почивките на служителите и да бъде полаган извънреден труд.
Има и друга причина за възмущението на спасителите. Това е наложеното наказание на старши пожарникар Валентин Йорданов заради „проявено неуважение“ към журналиста от БНТ Иво Никодимов. Ето как от синдиката описват случката:

„На 20.06.2014 г. по време на обявеното бедствено положение в район Аспарухово, област Варна при преместване на отводнителна мотопомпа от един адрес на друг екип от двама пожарникари от ОУПБЗН-Варна е спрян от журналиста от БНТ Иво Никодимов, който подава сигнал за затрупани в дере автомобили и настоява екипът да се заеме с изваждането им.
Старши пожарникар Валентин Йорданов отговаря, че колите са проверени от водолазния екип, няма тела в тях, а и за да се извадят трябва да пристигне подемна техника.

Г-н Никодимов не е информиран, че за почистването на дерето вече е създадена организация, нито че – предвид информацията, с която разполага, късния час и наличната техника – кризисният щаб е взел решение да остави изваждането на тези автомобили за следващия ден.

Г-н Никодимов пропуска и обстоятелството, че спреният от него екип не само изпълнява друга задача, но и не разполага с необходимите технически средства, свързва се с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Н. Николов и подава мобилния си телефон на старшия на екипа с думите: „Говорете с генерал Николов“. Приемайки, че става дума за някой от участващите в аварийно-спасителните дейности военни, който не е част от йерархичната му верига, старши пожарникар Йорданов отказва да разговаря, заявявайки: „Няма за какво да разговарям с генерала“ (За сведение на г-н Никодимов трябва да отбележим, че военни – в това число и генералски – звания не се използват в МВР вече повече от осем години).

Тези действия на старши пожарникар Йорданов са квалифицирани като проява на неуважение към представител на обществото, представляваща нарушение на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР, за което на 25 юни му е наложено дисциплинарното наказание „порицание“.

От полицейския синдикат заявяват, че винаги са се отнасяли с уважение към медиите. Укоримо ли е поведението на пожарникар, отказал да прекрати изпълнението на поставена от преките му ръководители задача, за да изпълни „разпореждането“ на гражданин – дори и ако той е известен журналист, питат те.

УС на СФСМВР се счита задължен да предупреди широката общественост, че изпращането на екип в състав само 2 служители – което според представителите на Главната дирекция е достатъчно - в определени ситуации може не само да попречи на служителите да изпълнят професионалните си задължения, но и да изложи на пряка заплаха здравето и дори живота им.