Най-разпознаваем сред българските евродепутати е Ивайло Калфин (Група на социалистите и демократите).

Това сочат резултати от представително за населението на страната на възраст над 18 години социологическо проучване, проведено под ръководството на Живко Георгиев и представено на пресконференция днес. Акценти в изследването са популярността на българските евродепутати, откъде българите се информират за ЕС и ролята на социалните медии като комуникационен канал. Резултатите показват, че социалните медии са значим, но все още слабо използван инструмент за комуникация от българските евродепутати.

Калфин е познат на 54 % от респондентите (при спонтанен отговор на зададен въпрос), коментира Георгиев. На доста голяма дистанция следват Надежда Нейнски от групата на Европейската народна партия – 37 %, Илияна Йотова от Групата на социалистите и демократите – 33 %, Антония Първанова от Групата на либералите и демократите – 32 %, и Слави Бинев, Група "Европа на свободата и демокрацията" - 29 %.

Калфин е посочен и като евродепутатът, който с дейността си в Европейския парламент е направил най-много за България. На такова мнение е всеки четвърти от анкетираните. Калфин е познат преди всичко със своите каузи, подчерта Живко Георгиев. Най-много се знае за неговата кампания за по-лесно признаване на дипломите на българските студенти, завършили университети в страни-членки на ЕС. Следват активното му застъпничество за програмата "младежка гаранция" на ЕС за справяне с младежката безработица; дейността му като зам.-председател на една от най-важните комисии на ЕП – бюджетната както и активната му роля за постигането на компромис за бюджета на ЕС за периода 2014 – 2020 г. Дори въпросите на киберсигурността, по които Калфин се ангажира активно в ЕП, е разпознаваема, особено за по- младите българи, добави Георгиев.

Той подчерта като интересен факт, че в проучването едва шестима от българските евродепутати имат по-висок процент при спонтанно разпознаване от чужденеца, президент на ЕС Херман ван Ромпой. Това не означава, че българските евродепутати не си вършат работата, но очевидно не правят достатъчно, за да са добре познати сред избирателите, коментирасоциологът.

Ивайло Калфин каза, че винаги се старае да поддържа личния контакт с неговите последователи в социалните мрежи, за да има обратна връзка и да се създава диалог. Социалните медии помагат, те по-трудно се манипулират, в това пространство няма цензура, монополи и икономически интереси, коментира Калфин в отговор на журналистически въпрос.