Дали през май ще се сдобием с най-евроскептичния Европейски парламент в историята? Отговорът зависи от изборното представяне на десните популисти, които във все повече европейски държави изживяват истински възход.

Ако на предстоящите през май 2014-та европейски избори евроскептичните и популистки партии се представят добре, това неизбежно ще засили влиянието им в Европейския парламент. Там те биха могли да създадат коалиции, чрез които да се опитат да въздействат на европейската политика. Засега в Брюксел не вярват, че по този начин може да се стигне до "Shutdown", както в САЩ нарекоха блокирането на работата на администрацията по време на бюджетните спорове. Но не са неоправдани предположенията, че Европа може да бъде сполетяна от по-лекия вариант на кризата в Америка - т.нар. "Shutdown light". Под това трябва да се разбира блокада или протакане на законодателните инициативи.

Съюзът на десните популисти

Най-голямата опасност идва от крайнодясното - френските и холандските привърженици на Марин льо Пен и Герт Вилдерс очевидно са готови да обединят усилията си. Вилдерс вече оповести, че ще има среща с Льо Пен, посветена на съвместната им стратегия за европейските избори. Зелената евродепутатка Франциска Келер допуска, че десните популисти ще обсъждат най-вече въпросите за мигрантите и бежанците.

Други европейски политици също бият тревога. "Възходът на популизма е най-тревожното социално и политическо явление в Европа днес", заяви за "Ню Йорк таймс" италианският премиер Енрико Лета. Той смята, че ако не се вземат мерки, през май можем да се сдобием с "най-евроскептичния Европейски парламент, който някога сме имали". За да ни се размине този кошмар, е нужно проевропейските сили да вземат най-малко 70 процента от местата в парламента, казва Лета.

Успехите на евроскептиците

Десните популисти са във възход почти навсякъде в Европа. Последният пример е Австрия, където в края на септември евроскептиците взеха близо 1/3 от гласовете на избирателите. В Холандия пък Партията на свободата на Герт Вилдерс от години е трета политическа сила, а във Франция Марин льо Пен изненадващо спечели цели 18 на сто на първия тур на президентските избори. В Гърция радикалната левица "Сириза" и гръцките комунисти се борят за излизането на страната от еврозоната и от Европейския съюз.

Показателен пример е и Италия, където движението "Пет звезди" на бившия комик Бепе Грило трупа точки за сметка на Европейския съюз. Във Финландия партията "Истински финландци" е в момента третата сила в парламента. Във Великобритания все по-голямо влияние придобива "Партията на независимостта на Обединеното кралство", която на неотдавнашните местни избори спечели цели 26 процента от гласовете. А в Германия на евроскептичната "Алтернатива за Германия" не ѝ достигна съвсем малко, за да премине 5-процентната бариера за влизане в Бундестага.

Дали избирателите ще ги улеснят?

Един от важните фактори за разпределението на силите в новия Европейски парламент е избирателната активност. Ако тя отново е ниска - на миналите избори през 2009 година се включиха едва 43 процента от европейските граждани - това може много да улесни десните популисти и евроскептиците. "Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-лесно радикалните сили ще успеят да си осигурят мнозинство", казва Сергей Лагодински от германската фондация "Хайнрих Бьол". Общото разочарование от политиката тласка все повече хора към алтернативните партии. И така избирателите се превръщат в заложници на популистките обещания, предупреждава Лагодински.

Политическите стратези в Брюксел очакват, че след евроизборите около 20 процента от депутатите ще са хора, които искат премахването на Европейския парламент. Което би било удвояване на техния брой. В момента едва 60 от 765-имата депутати могат да бъдат причислени към евроскептиците. "Ако обаче в Европарламента се създаде относително силна групировка, която да е срещу Европейския парламент и срещу Европейския съюз като цяло, това би било послание с голяма символична сила", казва Лагодински. Неговото мнение е, че тази сила е източник на особено голяма опасност.