Софийския апелативен съд отмени изцяло присъдата на Софийския градски съд срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, предаде репортер на БГНЕС.

Четиримата са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи, машини. През януари 2011 година СГС постанови, че Александър Томов и Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 години. Подсъдимите Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани.

Делото започна в САС през 2013 г. и сега отново се връща в СГС. Като основна причина за това магистратите сочат, че в мотивите на градските съдии се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая. Осъдителната и оправдателната части на присъдата са обединени от очевидното обстоятелство, че веднъж СГС приема и излага като своя обвинителната теза, така, както е изложена в обвинителния акт, а след това изрично я опровергава, пишат съдиите от САС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.