Държавната агенция за закрила на детето е издала заповед за извеждане на децата на Сашка Русева от семейството и настанени в социални заведения.

Майката е категорична, че не иска да й вземат децата и заплаши, че ще се самоубие ако това се случи. Тя настоява да й ги оставят, тъй като са й обещали да й купят къща, където да отглежда децата си. Досега те живеят в изключително мизерни условия.

БГНЕС припомня, че драмата на "русия ангел" разтърси не само България и Гърция, но цяла Европа, достигайки чак до Британските острови. Резултатите от ДНК-анализа обаче показаха, че Сашка Русева е биологична майка на момиченцето, а Атанас Русев е биологичният баща. Срещу майката бе образувано досъдебно производство за това, че през 2009 година Сашка Русева е дала съгласие за продажба на детето си в Гърция и предстоят процесуално-следствени действия. Самата Сашка е обяснила пред разследващите, че оставила детето си за отглеждане на хората, при които е работила и че не е дала име на момиченцето в Гърция, тъй като "според нравствените норми това се прави в църква". Сашка не твърди, а и аз не очаквам да каже, че е взела пари за детето, заяви главният секретар на МВР. Според майката момиченцето няма документи.

Русото дете със зелени очи на възраст между 4 и 6 години беше открито при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Момиченцето живеело с обвиненото семейство 39-годишен мъж и 40-годишна жена, но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него. Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромското семейство за "отвличане". В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления

След като полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето "Детска усмивка", на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли. Гръцката полиция предприе мащабно разследване, за да изясни случая, включително разгледа случаите на трафик на деца от съседни страни, сред които и България.