Днес целият западен свят празнува Хелуин. Този празник не е български, но все повече хора в България го отбелязват през последните няколко години. На Хелуин отделят най- голямо внимание в англоговорящите страни като Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Празникът идва от езическия празник Сауин и католическия Вси светии.

Трик или бонбони?

На Хелуин всички се маскират с различни костюми, правят тиквени фенери и гонят злите духове в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Децата обикалят от къща на къща в тъмното, носейки светещи фенери. Те казват: „Трик или бонбони?" пред всеки, който им отвори своят дом. Ако не получат лакомства или не им отворят, малчуганите могат да спретнат най-различни пакости.

Тиквените фенери- символ на Хелуин

Тиквеният фенер се нарича още Светещият Джак. Той е кръстен на ирландски непрокопсаник, за който се носят легенди, че успял да надхитри дявола. Джак починал внезапно и не успял да се уговори с дявола за още няколко години живот. Като грешник не получил шанс да отиде в Рая, нито в Ада. На прага на смъртта, дяволът му дал въглен от Ада. Джак го поставил в издълбана ряпа и заедно с този импровизиран фенер тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. По-късно в Америка започнали да празнуват Хелуин и заменили ряпата с тиква, а фенерът нарекли Jack O'Lantern (Фенерът на Джак).

Хелуин в България?

Подобно на Свети Валентин, много българи започнаха да празнуват и Хелуин. Някои го свързват с българските кукери, но има голяма разлика между двата празника.

Отбелязването на Хелуин в България е въпрос на личен избор. Много хора не изпитват никаква по-особена символика на този ден, други просто забравят за реалността и се пренасят в приказния свят. Те обичат да се забавляват на вече популярните Хелуин партита, които и тази вечер ще бъдат най-разнообразни. В столицата много от клубовете са заложили на атрактивна украса за празника, която да вдигне настроените на техните клиенти. Много от тях ще раздават и награди на най-оригинално облечените на Хелуин.

Тази вечер в музикалното шоу X factor също са заложили на различни превъплащения и тематични музикални изпълнения, с които ще отпразнуват Хелуин.