Изкуствена кръв, която един ден може да бъде използвана при хората без странични ефекти, беше създадена от учени в Румъния.

Кръвта съдържа вода и соли, както и протеина хемеритрин, извличан от морски червеи. Учените от университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока се надяват, че откритието им може да помогне за преодоляване на недостига на кръв и да предотврати инфекциите чрез даряването на кръв.

Д-р Раду Силаги-Думитреску допълни, че това дори може да доведе до създаването на "мигновена кръв", която да се транспортира и превръща в изкуствена кръв с добавянето на вода. До този момент усилията за създаване на изкуствена кръв се проваляха, тъй като течността не можеше да издържи на химическия и механичен натиск върху нея.

Д-р Силаги Думитреску обяснява, че за разлика от хемоглобина хемеритрина остава стабилен, когато бъде изложен на физически и химически натиск. До този момент изкуствената кръв била изследвана върху лабораторни мишки, които не получавали никакви вредни странични ефекти.

Изследователите се надяват до една-две години да осъществят клинични изследвания с изкуствената кръв върху хора. Тяхното проучване надгражда предишно, осъществено от университетите в Единбург и Бристол, които през 2011 г. създадоха милиони червени кръвни клетки от стволови клетки, взети от костен мозък.

Снабдяването с безопасна кръв е от особено важно значение за развиващите се страни, където хиляди животи могат да бъдат изгубени заради проблеми като кръвоизливи след раждане.