Канадски учени установиха колко точно калории изгаря човек по време на секс. При младите хора страстите под завивките стопяват 4,2 калории на минута при мъжете и 3,1 калории на минута при жените. Тъй като средностатистическото времетраене на секса е 24,7 минути, това се равнява на 104 калории при мъжете и 69 при жените. Това превръща секса в по-добро упражнение от ходенето, но в не толкова добро, колкото джогинга.
Учените от Квебекския университет в Монреал изследвали 21 хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 35 години. По време на четирите сексуални акта у дома двойките носели специален уред за измерване на изразходената енергия. Те също така отговорили на въпроси за това колко били изморени след това, колко усилия положили и колко се наслаждавали на акта.

Преди това участниците били подложени на половинчасови упражнения на пътека, така че учените да могат да измерят колко калории горят по време на усилието и след това сравнили резултатите от уредите, които носели по време на секс.

Мъжете например изгорили 9,2 калории на минута на пътеката, но само 4,2 в спалнята. Жените топели 7,1 калории на минута по време на джогинг. Средностатистическият секс трае 24,7 минути, като най-краткият е 10 минути, а най-дългият – 57 минути, установили още учените. Макар при секс да не се горят калории, колкото по време на маратон, резултатите са по-добри, отколкото установените при предишни изследвания.

Биостатистикът Дейвид Алисън от университета в Алабама откри преди време, че човек гори едва 21 калории по време на секс, а средностатистическият акт трае скромните шест минути.