Продължаваме да чакаме отчетите на НЕК за 2013 година, въпреки че са готови от края на март. Това каза в студиото на „Всяка неделя” Делян Добрев. Той посочи, че има игра с цифрите, защото не е възможно за една година да натрупаш 2.5 милиарда лева дефицит, каквото сочи изнесеното от ДКЕВР.
Изнасяме ток за 8 стотинки за киловат, докато за хората в страната цената е 16- 17 стотинки, това е идеално за износителите на електроенергия, няколко постоянно работещи в бранша фирми, поясни бившият икономически министър.

Според него, гръцки предприятия ползват евтин български ток и правят конкурентна продукция, с която ни заливат и унищожават родните производители. Така безработицата у нас расте, а работните места отиват в чужбина.

Имахме големи проблеми с грандоманските проекти като АЕЦ „Белене” и Цанков камък, както и ВЕИ централите, затова не обърнахме достатъчно внимание на преговорите с американските ТЕЦ- ове в „Марица – Изток”, призна бившият икономически министър.

Добрев съобщи, че са имали доклад от февруари 2013 година, в който се е посочвало, че ЕРП- тата са харчили големи суми „на тъмно”, но това е било разрешено с „вратичка” в Закона за обществените поръчки и така не е било възможно да бъдат санкционирани.