Участниците в консултациите при президента си дадоха почивка, малко преди да започне да тече четвъртия час на заседанието им, предаде репортер на БГНЕС.

След почивката лидерите на политическите партии, председателят на парламента, премиерът, финансовият министър и управителят на БНБ ще продължат заседанието. В края му ще има общо изявление по постигнатите споразумения.

Както вече съобщи репортерът на БГНЕС, който се позовава на участници в срещата при държавния глава, участниците в консултациите са се съгласили да излязат с обща позиция в подкрепа на банковия сектор и за успокояване на ситуацията.

Източници на БГНЕС съобщиха, че за служебен премиер ще бъде предложен кадърът на ДПС Калин Христов, който бе министър в служебния кабинет от миналата година. Той се смята за много близък до Владислав Горанов от ГЕРБ.

От ГЕРБ поставят и ново условие за незабавна оставка, което да предизвика политическа криза и да няма възможност да бъдат взети всички необходими мерки за успокояване на банковия сектор и най-вече на клиентите.

Освен лидерите на парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, в консултациите участват и лидерите на партиите с представители в Европейския парламент – "България без цензура" и Реформаторския блок. В президентството са председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров, и подуправителят на Централната банка Калин Христов.

Преди заседанието, на влизане в сградата на президентството коментари направиха единствено лидерът на социалистите Сергей Станишев и лидерът на ББЦ Николай Бареков. Автомобилите на премиера Орешарски, на Бойко Борисов, и на Лютви Местан спряха пред самия вход и те не се спряха пред медиите.

"Това, което очаквам днес, е държавата, в лицето на всички институции, да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща стабилността на банковата и финансовата система, защото тя е елемент от националната сигурност", каза преди началото на консултациите Станишев. Той бе категоричен, че за това има всички необходими ресурси и политическа воля и това очаква като поведение от всички. "Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите", каза още лидерът на БСП.

На въпрос дали трябва да бъде съставен служебен кабинет или консенсусно правителство, Станишев отговори, че не това е въпросът на днешната дискусия. "Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурно за своите депозити и за банковата система", заключи Сергей Станишев.

От своя страна Николай Бареков съобщи, че предложението на ББЦ за премиер е Петър Стоянов, но все още не е разговарял с него. За финансови министри имат три предложения: Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Калин Христов.

Благодарение на ГЕРБ, ДПС, БСП доверието в политическата система беше сринато. Надявам се днес да постигнем национален консенсус. Моето предложение ще бъде държавата и международните банки да подкрепят българските банки. Трябва с няколко милиона да подсилим резерва. За това ще настоявам аз, каза още Бареков.