Два часа вече продължават политическите консултации при президента за приоритетите, по които ще работи Народното събрание преди разпускането си, предаде репортер на БГНЕС.

Минути преди 14.00 часа, уреченият от държавния глава Росен Плевнелиев час за консултации, политическите лидери влязоха в сградата на президентството, за да търсят формулата за повече стабилност в държавата.

Освен парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, на "Дондуков" 2 присъстват и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Това са България без цензура и Реформаторския блок. Не дойдоха от "Атака", но те казаха, че не са съгласни с консенсусната дата 5-и октомври за предсрочни избори.

В присъствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков, на премиера Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов политическите лидери трябва да набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство. На консултациите присъстват и управителят на БНБ Иван Искров, подуправителят на Централната банка Калин Христов.

На влизане в сградата на президентството коментари направиха единствено лидерът на социалистите Сергей Станишев и лидерът на ББЦ Николай Бареков. Автомобилите на премиера Орешарски, на Бойко Борисов, и на Лютви Местан спряха пред самия вход и те не се спряха пред медиите.

"Това, което очаквам днес, е държавата, в лицето на всички институции, да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща стабилността на банковата и финансовата система, защото тя е елемент от националната сигурност", каза преди началото на консултациите Станишев. Той бе категоричен, че за това има всички необходими ресурси и политическа воля и това очаква като поведение от всички. "Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите", каза още лидерът на БСП.

На въпрос дали трябва да бъде съставен служебен кабинет или консенсусно правителство, Станишев отговори, че не това е въпросът на днешната дискусия. "Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурно за своите депозити и за банковата система", заключи Сергей Станишев.

От своя страна Николай Бареков съобщи, че предложението на ББЦ за премиер е Петър Стоянов, но все още не е разговарял с него. За финансови министри имат три предложения: Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Калин Христов.

Благодарение на ГЕРБ, ДПС, БСП доверието в политическата система беше сринато. Надявам се днес да постигнем национален консенсус. Моето предложение ще бъде държавата и международните банки да подкрепят българските банки. Трябва с няколко милиона да подсилим резерва. За това ще настоявам аз, каза още Бареков.