Голямата българска актриса Татяна Лолова получи наградата "Златен Перперикон" за принос в развитието на българската и европейската култура. Това стана в последния ден на 14-ото издание на международния фестивал "Перперикон". Призът беше връчен в царския дворец на археологическия комплекс Перперикон от режисьорът Асен Шопов, съобщава rodopi24.
"Поласкана съм, не очаквах", заяви Лолова. Получената от нея награда представлява копие на пръстен на династията на Птоломеите, който бе открит в археологическия комплекс.

"Ама не е ли истински?", попита Лолова.

Минути след връчването на наградата арктисата и многобройната публика станаха свидетели на огнено-винен ритуал, изпълнен от танцьори край олтара на Дионис.

Хепънингът продължи в Акропола, където в древните помещения бяха разположени занаятчии. Те демонстрираха древни занаяти, практикувани на Перперикон. Сред майсторите имаше грънчар, стъклар, сарач, ковач и други.

Атракция предизвика местен майстор на сачове и рускиня, която спластяваше вълна. Акрополът се огласяше от средновековни песни и музика, изпълнени от музиканти на живо. Хепънингът завърши с огнен спектакъл в подножието на средновековна кула.