От тази сутрин се провежда масирана акция за задържането на десетки лица, които в петък участвали в създаването на опашки пред няколко банки в столицата. Това съобщиха източници от службите пред репортер на БГНЕС.

Съвместната акция е по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и на директора на ДАНС Владимир Писанчев.

Службите имат точна информация, че в петък едни и същи лица са се редили многократно на опашки пред банки без дори да имат влогове в съответната финансова институция. Единственото нещо, което те са правили като дойде техния ред е да питат какъв е лихвения процент и кога е удобно да си открият банкова сметка. Част от тях са повтаряли тези действия по няколко пъти в една и съща банка. Службите разполагат със записи от охранителните камери пред клоновете на банките, на които се виждат лицата на участващите в опашките хора.

От службите уточниха пред репортер на БГНЕС, че в тази акция са участвали и два сайта.

В същото време продължават работата по сигналите, които ДАНС получава на откритата телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Днес в София бяха задържани нови три лица за уронване престижа на банковите институции в страната. Вчера бяха извършени два ареста – в Русе и в столицата.