Държавата трябва да преизчисли вноските, които дължи, вместо да дава 80% от дължимото на болниците. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Цветан Райчивов.

Според Райчинов държавата не осъществява своите задължения по здравното осигуряване. От деветте категории, за които трябва да плаща здравни вноски тя плаща само за две – за пенсионерите и за децата.

"Сезирана е прокуратурата за извършване на престъпление, защото по този начин Касата превишава правомощията си", каза Райчинов. За БЛС бил приемлив само ясен текст, в който е записано колко плаща сега НЗОК, колко ще заплати след това. От лекарския съюз настояват да им бъдат изплатени и лихвите по просрочените суми. Към момента са преведени 80% от сумите на всички болници с изключение на 9-те, които са отказали да подпишат анекса.

От БЛС не са съгласни с Бюджета за 2014 година. Необходими са поне още 100 млн. лева, за да се покрият дефицитите от тази година и да се гарантират разходите за следващата, каза Райчинов. За да се нормализира положението БЛС смята че са необходими допълнителни 500 млн. лева.