Минути преди 14.00 часа, уреченият от държавния глава Росен Плевнелиев час за консултации, политическите лидери влязоха в сградата на президентството, за да търсят формулата за повече стабилност в държавата, предаде репортер на БГНЕС.

Освен парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, на "Дондуков" 2 присъстват и партиите, които имат представители в Европейския парламент. Това са България без цензура и Реформаторския блок. Не дойдоха от "Атака", но те казаха, че не са съгласни с консенсусната дата 5-и октомври за предсрочни избори.

В присъствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков и премиера Пламен Орешарски политическите лидери трябва да набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство.

На влизане в сградата на президентството коментари направиха единствено лидерът на социалистите Сергей Станишев и лидерът на ББЦ Николай Бареков. Автомобилите на премиера Орешарски, на Бойко Борисов, и на Лютви Местан спряха пред самия вход и те не се спряха пред медиите.

"Това, което очаквам днес, е държавата, в лицето на всички институции, да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща стабилността на банковата и финансовата система, защото тя е елемент от националната сигурност", каза преди началото на консултациите Станишев. Той бе категоричен, че за това има всички необходими ресурси и политическа воля и това очаква като поведение от всички. "Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите", каза още лидерът на БСП.

На въпрос дали трябва да бъде съставен служебен кабинет или консенсусно правителство, Станишев отговори, че не това е въпросът на днешната дискусия. "Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурно за своите депозити и за банковата система", заключи Сергей Станишев.

От своя страна Николай Бареков съобщи, че предложението на ББЦ за премиер е Петър Стоянов, но все още не е разговарял с него. За финансови министри имат три предложения: Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Калин Христов.

Благодарение на ГЕРБ, ДПС, БСП доверието в политическата система беше сринато. Надявам се днес да постигнем национален консенсус. Моето предложение ще бъде държавата и международните банки да подкрепят българските банки. Трябва с няколко милиона да подсилим резерва. За това ще настоявам аз, каза още Бареков.