Община Варна законно е затапила едно от деретата в квартал "Аспарухово". Това стана ясно, след като собственици на над 20 обекта на тамошния пазар се оплакаха, че искат да им премахват магазинчетата.

Оказа се, че пазарната площадка на ул. "Моряшка" е разположена върху бетонна плоча, излята над коритото на дерето, пише "Труд".

След трагедията от 19 юни общината реши да изгради деретата по стандарти, като за целта експерти обиколиха коритата и набелязаха всички пречки пред реализацията на проекта. Собствениците на обектите, които подлежат на събаряне, са предупредени устно, но все още не са им връчвани заповеди за премахване.

"Става въпрос за напълно законни обекти, които са построени на общинска земя. През 1998 г. общински съвет решава да даде отстъпено право на строеж за 30 г., а на следващата година пазарът е изграден. Обектите разполагат с всички необходими книжа и разрешения", обясни зам.-кметът на "Аспарухово" Радослав Коев. Пазарчето се намира точно по средата на дерето.

"Не знам кой преди 16 г. е решил, че поставянето на плоча там не пречи на функционалността на дерето, но вече е ясно, че пазарът не може да остане там. Водим разговори със собствениците на обектите и ще ги компенсираме", обясни Коев. По негови думи търговците не искали и да чуят за обезщетения, а настоявали общината да им намери подходящи места, за да разположат магазинчетата.

Коев твърди че общината ще направи всичко възможно, за да ги удовлетвори. При всички случаи хората ще бъдат защитени. Те имат действащи договори за още 15 г.