Заповедта за преместването на полицейски служители в други РПУ-та по член 192 А от Закона за МВР е отменена. Това съобщи заместник-вътрешният министър Васил Маринов.

Това решение е взето на неофициална среща в МВР между политическото ръководство на министерството и представители на синдикатите и на районните полицейски управление.

При привеждането на посочената заповед в действие констатирахме, че е нарушена комуникацията с колегите, което роди тези недоволства, заяви Васил Маринов.

Днес са били споделени проблемите на полицаите. Политическото и професионално ръководство на МВР се е ангажирало да вземе мерки да проучат съответните казуси и да се отстранят пречките. Заповедта е била отменена след разговор по телефона с министър Цветлин Йовчев, призна неговият заместник Маринов.

По повод на днешното изказване на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов, че се работи за унищожаването на МВР Маринов отговори, че Цветанов е прав само по отношение на едно – през последните няколко месеца се работи срещу партизирането на вътрешното ведомство.

Заместник-министър Маринов съобщи, че на днешното заседание на МС са приети промени в Закона за МВР, в които са залегнали 99% от предложенията на синдикатите. Те преимуществено са насочени към подобряване на социалните условия на служителите. Регламентирани са упражняване на нощния и извънреден труд. От 50 на 70 на часа става изплащането на извънредния труд. Гарантира се също така и професионалното развитие, а конкурсното начало ще се прилага само при назначаване на работа. В законопроекта се прави ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Министърът няма да се намесва в работата на професионалното ръководство.

Заповедта, която днес беше отменена, бе наложена по един доста конспиративен начин. Същността и беше да се преместят патрулиращите полицаи от един район в друг. Това заяви Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" към МВР.

Всеки район си има специфика, а колегите трябваше да отидат в друг район, който не познават без зачислени кола и оръжие, добави той. Грозев благодари на ръководството на МВР и за промените в Закона, приети на ниво Министерски съвет. Той се надява, че те ще бъдат гласувани в НС.

Грозев уточни, че на днешното събиране пред Трето РПУ са се събрали не само негови служители, но и от други районни управления.