Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. Това каза председателят на Национална асоциация на децата с диабет Елисавета Котова.

Тя участва в представянето на мащабната информационна кампания "Открито за диабета", която ще се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив по повод отбелязването на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Организатори са Българска асоциация диабет и Национална асоциация на децата с диабет в партньорство с фармацевтичната компания "Sanofi България".

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 година броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. Броят на болните от диабет в Европа е 55 млн., като 38% от тях не са диагностицирани. В България положението не е по-различно. У нас с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 все още не са диагностицирани, съобщават от Българска асоциация диабет.

"Изключително важна е превенцията и ранната диагностика. И тя е в основата на нашата информационна кампания "Открито за диабета". Ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40% риска от заболеваемост с диабет тип 2. С нашата кампания ние искаме да накараме хората да се движат. Да слезеш една спирка по-рано, да качиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Посланието на кампанията ни е "Каква стъпка ще направиш днес?". Като няма значение стъпката дали е малка или голяма, важното е да е в правилната посока, а именно да се грижим сами за себе си"", каза от своя страна генералният директор на Sanofi България д-р Стамен Банковски.

Според председателя на Българска асоциация диабет Светла Алексиева липсата на достатъчна информация по темата води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. "Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее дълго и ползотворно, достатъчно е само да води здравословен начин на живот с определен хранителен режим и достатъчна физическа активност", каза Алексиева.

На 14 ноември в един и същи час в София, Варна и Пловдив ще се проведат събития, които ще стимулират хората да се движат. Посланици на кампанията и в трите града ще се популярни български личности. В София ще бъдат правени и безплатни прегледи за наличие на диабет.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. На тях акцентираха ендокринолозите от УМБАЛ "Александровска "- д-р Наталия Темелкова и д-р Пламен Попиванов. Най-често срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и силно чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.