Пътниците, използващи новия тунел под Босфора, трябваше да изминат известно разстояние пеша, след като повреда в електрозахранването спря за кратко движението на влаковете.

Аварията се случва само един ден след голямото откриване на тунела. 13,6-километровият тунел в Истанбул, първият, който свързва два континента, беше открит с пищна церемония вчера и беше представен като "проектът на века" на правителството.

Но спиране на тока принуди пътниците да слязат от влака и да ходят по жп линията, съобщава осведомителната агенция Доган прес. Няколко минути по-късно проблемът бил разрешен и движението било възобновено.

Тунелът, който е сбъдване на султанска мечта отпреди 150 години, е част от транспортен проект за три милиарда евро (4 милиарда долара) в най-големия град в Турция. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, съживи плана за тунела през 2004 г. като един от мегапроектите му за процъфтяващия град с 16 милиона души население. Той включва още три летища, трети мост на Босфора и канал за облекчаване на трафика.

Но урбанистичните му планове бяха една от причините за големите антиправителствени протести, които обхванаха страната през юни. Местните граждани се оплакаха, че властите принуждавали хора да напускат домовете си и унищожавали зелените площи. Транспортът е сериозен проблем в Истанбул, като всеки ден-два милиона души преминават Босфора през два обикновено задръстени моста.