Змия полази спящо момиче в леглото в дома му в квартал „Изгрев“ на Сандански. 23-годишната Мария Николова била в спалнята на втория етаж в жилищна кооперация. Влечугото пропълзяло покрай ръката й и го събудило със съскане, съобщава struma.bg.
„От няколко дни в спалнята чувам едно съскане. Помислих си, че е от насекомите или от свиренето на птичките. Но след като бях полазена от змията, на мига се стресирах и изпаднах в паника. Започнах да търся животното и го открихме с баща ми. Убихме змията и я зарових в двора на къщата. Поверието е, че когато змия те полази, те очаква голям късмет и щастие в живота. Дано оттук насетне в живота ми се случват само добри и положителни неща”, заяви Мария.

Змии плъзнаха от тревясалите междублокови пространства по парковете, ливадите и крайпътните мрежи на територията на община Сандански. На всеки петстотин метра на асфалтова настилка има прегазено влечуго.

Сигналите за студенокръвни влечуги се подават в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Едното решение, за да избегнете срещите със студеното животно, е да почистите парковете, между блоковете и буренясалите терени, защото там се развъждат змии. Експерти обясняват появата им с високите температури. Най-често в градовете се срещат смоци и водни змии. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да се убиват. Тези влечуги не са отровни, но стават агресивни, ако се почувстват застрашени.