Събрахме 36 подписа на народни представители от ПГ на ДПС под искането за обявяване на противоконституционно на решението за продължаване на мораториума за продажба на граждани на ЕС на българска земя.

И сме го представили на колегите от ПГ на КБ. Очакваме тяхното политическо решение за подкрепа или за неподкрепа. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на НС. Местан предполага, че в БСП ще проведат своето заседание следващия вторник и ако отговорът им е положителен в сряда тази инициатива ще бъде финализирана с внасяне на искането до КС, предположи той. В противен случай, ако не получим подкрепа, ще напиша писмо до другите пет органа на държавно управление, които имат право да се обърнат към КС - това са президентът, МС и тримата големи от съдебната власт.

Предполагам, че ще приложа искането с кратък текст, за да обясня ситуацията и ако уважат мотивите ни да се възползват от правото си да сезират КС. Оттам нататък какво би било тяхното решение не смея да гадая, посочи Местан. Този казус не бива да се търкаля в публичното пространство за неопределено време.

Знам, че има много силни настроения в българското общество, които пораждат въпроси, но политическото лидерство предполага да се вземат невинаги най-популярните решения. Няма как да следваме винаги конюнктурата на преобладаващите настроения, а стратегическият интерес на България, добави той. Според Местан трябва да се прегледат и специфичните европейски практики в това отношение. Нищо в подхода на правителството и парламента не може да създава съмнение за дискриминация на гражданите на ЕС. Защото трябва да възпитаме усещането, че трансферът на суверенитет не е загуба на суверенитет, то е размяна, а не загуба, подчерта Местан.

"Г-н Делян Пеевски е член на ПГ на ДПС, но не и на ДПС, но ако водещият критерии е политическата тежест или влияние при вземането на политически решения аз не бих го включил дори сред първите 100. Само това му трябваше на г-н Пеевски - да се окаже и в първата десетка на класацията на сп. "Форбс" за най-влиятелните хора в България". Това заяви Лютви Местан по повод актуалната класация на списанието. И без това образът му е достатъчно сатанизиран и стана свръхпопулярен, независимо от знака, добави той за колегата си. Не знам какви са критериите на списанието, но от гледна точка на конституционни правомощия безспорно най-силно е влиянието на един премиер, независимо как се казва той, продължи Местан.

Но тук вероятно се отнася за комплекс от критерии - авторитет, отношение към личността. Съвсем друго нещо е г-н Доган - той е основателят на ДПС и е от редките случаи на естествени лидери, които запазват своята политическа актуалност. Независимо, че не участват оперативно в политиката и тук далеч не говоря за задкулисие, посочи Местан.

Парламентарната група на КБ до края на седмицата ще излезе с решение дали ще подкрепи искането на ПГ на ДПС за мораториума, коментира един от зам.-председателите на КБ Янаки Стоилов.