Двама души са станали жертва на трафика на хора с цел търговия с органи през миналата година, става ясно от официалната статистика на Националната комисия за борба с трафика на хора. Освен тях 11 лица са били държани в принудително подчинение. Жертви на принудителен труд са били 33 мъже и 11 жени. С цел сексуална експлоатация са пострадали 428 лица, от които 411 жени, а от тях 38 непълнолетни и 5 малолетни и 17 мъже, от които 10 малолетни, пише varnautre.bg .
Данните бяха представени на пресконференция на комисията по повод началото на лятната кампания за борба с трафика на хора.

Комисията потвърди като приоритет превенцията на трафика на хора, както сред рисковите групи, така и с цел постигане на нулева толерантност сред обществеността. Подчертана беше важността на незабавната и безвъзмездна подкрепа и защита, която Комисията оказва на жертвите на трафик на хора, както и нуждата от тяхното материално компенсиране.

Беше поставен акцент и върху отличното взаимодействие между България и Швеция при противодействието на трафика на хора с цел трудова експлоатация за бране на боровинки в Швеция, като за разлика от 2012г, когато има над 200 сигнала за трафик на хора с цел да бъдат използвани за роби, за 2013г. няма констатиран случай.