Консумацията на минерална вода може и да не е толкова полезна, колкото е известно.Прекомерната й употреба може да доведе и до вредни ефекти, които се отразяват най-вече на възрастните хора. Малцина поглеждат етикетите върху бутилките, на които е означено: Съдържа флуорид (F) над 1.5 мг/л и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години.
Ежедневната консумация от половин до един литър вода не крие опасност за здравето, но с увеличаването на приема риска се увеличава.
Какво е опасното на флуорида?
Евентуалните последици за здравето са различни. Например при малките деца флуорида може да доведе до зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи, поясни пред "Е-вестник":  д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве" на Министерството на здравеопазването
България се нарежда на едно от първите места по съдържание на флуорид в натуралните минерални води. 
По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.

Търговско наименование на минералната вода F на етикета мг/л
Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Неврокоп 0,1
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5
За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.
Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на "Форсайт дентъл сентър" в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.
Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.
Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.
Съдържание на флуориди в някои минерални води (по данни от търговската мрежа и от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. 2009-2014.